BRAM

De BBC-serie The World At War; de film Soldaat van Oranje; het WK voetbal van 1974 (én die van 1978 met alle gedoe erom heen); de militaire coup in Chili tegen Salvador Allende en de Jom Kippoer-oorlog van 1973; de Molukse acties bij Wijster in 1975 en De Punt in 1977; ze zijn bepalend voor de beroepskeuze van domineeszoon BRAM de Graaf (1966). Hij is nog geen tien, maar moet en zal er alles over weten. En hij wil later bij zulke gebeurtenissen vooraan staan.

 

Na het atheneum in Gouda (waar hij opvalt als Kiss- en Bowie-fan en redelijk technisch begaafd voetballer) begint hij aan de studie Geschiedenis in Utrecht (en luistert naar New Order en The Cure, voetballen wordt minder belangrijk). Hij studeert af in de richting Latijns-Amerika Studies en verblijft in de periode 1989 – 1992 als onderzoeker en freelance journalist geruime tijd in Zuid- en Midden-Amerika, met name in Argentinië waar zijn jeugdhelden Diego Maradona en Che Guevara vandaan komen. Daarna is hij dertien jaar verslaggever, chef nieuws en stafredacteur bij Nieuwe Revu. In 2005 stapt hij over naar Margriet, waar hij zich ontwikkelt tot een bekwaam en geprezen interviewer. Zo wordt hij in 2006 genomineerd voor de Hard Gras-prijs voor sportjournalistiek voor – hoe kan het anders – een serie over het WK voetbal van 1974.

 

Momenteel is BRAM werkzaam als freelance journalist, zowel voor de geschreven media als de televisie. Sinds zomer 2022 is hij researcher bij het NTR geschiedenisprogramma Andere Tijden. Hij werkt mee aan de gewaardeerde en goed bekeken vierdelige series Het water komt over de watersnoodramp van 1953 (2023) en De aarde beeft over de aardbevingsproblematiek in Groningen (2024), en maakt de special Herinneringen aan Chili (september 2023). Hij doet ook research voor de in het voorjaar van 2025 uitgezonden series Landverhuizers en Holland Drugsland.  

Eerder is hij betrokken bij de Omroep MAX-series In de voetsporen van D-day (2019), In de voetsporen van de Bevrijding (2020) en de twee seizoenen van Vergeten Helden (2022 en 2023).

 

Hij schrijft onder meer voor Volkskrant Magazine, Historisch Nieuwsblad, diverse omroepbladen (VPRO Gids, KRO Magazine, Avrobode en NCRV Gids), verschillende sportmagazines (Helden, Hard Gras) en de damestijdschriften Margriet en Libelle. Zijn specialismen: interviews op het gebied van politiek, film, muziek, televisie en sport (met name voetbal) en reportages/achtergrondverhalen over de sport, het nieuws en historische gebeurtenissen.

 

BRAM is ook non-fictieschrijver. Van hem verschijnen het veelgeprezen Voetbalvrouwen – de glorietijd van het Nederlandse voetbal, 1970-1978 (Ambo|Anthos, 2008), Het verraad van Benschop – verzet en vergelding in een boerendorp, februari 1945 (Ambo|Anthos, 2015), Spion van Oranje - het oorlogsverhaal van Engelandvaarder Bram Grisnigt (Ambo|Anthos 2016), Che is hier - Een roadtrip door Latijns-Amerika (Ambo|Anthos 2017) en Ooggetuigen van de Bevrijding (Ambo|Anthos 2020). Dit boek zal in het voorjaar van 2025 opnieuw worden uitgebracht met een voorwoord van Philip Freriks. Een boek over twee familiegeschiedenissen in voormalig Nederlands-Indië is in de maak (verwacht: medio 2027).

Het verraad van Benschop stond op de longlist voor de Brusseprijs 2016 voor beste journalistieke boek, Spion van Oranje won de Kleio Klasseprijs 2017. Inmiddels is hiervan de zesde druk verschenen.

Over zijn schrijfstijl zegt Henk Spaan (Hard Gras): 'In zijn stukken bleek eens te meer dat het drama van 1974, mits zo goed verteld, nog maar weinig aan actualiteit heeft ingeboet.'

Journalist/schrijver Ad van Liempt noemt zijn boek over Benschop 'een meesterwerk': "Nederland heeft er een groot verhalenverteller bij."  

 

BRAM is getrouwd met freelance journaliste en media-adviseur Nathalie de Graaf, samen hebben ze twee kinderen.

Zijn hobby’s zijn tennissen, (race-)fietsen, koken, reizen (door Zuidoost-Azië, de VS en Latijns-Amerika), popconcerten bezoeken met zijn vrienden en gitaar spelen (maar dan wel zonder publiek op zijn zolderkamer).